Våra tjänster

 

Klippning

Klippning gör man med klippmaskin eller sax, ofta en kombination av båda. Man kan i princip klippa alla pälstyper men vissa pälstyper växer ut ojämnt eller med förändrad kvalitet. Jag informerar alltid dig som hundägare om vad som är mest lämpligt för din hunds pälstyp.

För ett bra resultat måste hunden vara ren och tovfri innan man börjar klippa. Alla klipphundar får därför ett bad i samband med klippningen. Är hunden väldigt tovig är det inte alltid möjligt att klippa den med sax utan för hundens skull man måste klippa bort tovorna med klippmaskin. Frisyren blir då kort och väldigt lättskött och man får helt enkelt börja om och försöka sköta pälsen lite bättre när den växer ut igen.

Många tror att man bara kan klippa korta frisyrer men om man som ägare klarar av att sköta pälsen så kan man även klippa långa frisyrer.  

Jag klipper de flesta raser och blandraser efter rasstandard eller efter ägarens önskemål och behov.

Trimning

Innebär att man rycker bort mogen päls och ger plats för en ny päls att börja växa. Detta är en teknik som används på strävhåringa hundraser som till exempel Cairnterrier, Tax och Jack Russel.  En strävhårig hund som trimmas med tillräckligt täta intervall fäller mycket lite eller inget alls.

Trimning som utförs på rätt sätt och med rätt tidsintervall är smärtfritt för hunden. Det finns dock hundar som är väldigt hårömma eller födda med felaktig pälskvalitet. Dessa hundar är det bäst att klippa även om de egentligen är av en strävhårig ras. Likaså kan vissa gamla och kastrerade hundar ändra karaktär på pälsen och plötsligt börja tycka att trimningen är jobbig.  Man bör då fundera på om inte klippning är ett bättre alternativ.

Tänk på att en strävhårig hund inte får vara nybadad när den ska trimmas! Det bör helst ha gått 2-3 veckor sedan man schamponerade hunden när det är dags att trimma. Däremot kan man bada de flesta hundar efter trimningen om man använder ett milt hundschampo.

Även spanielraserna trimmas delvis. På spaniel trimmar man dock inte hela pälsen utan plockar mestadels ull och mjuk silkig päls. För ett bra resultat så måste man hålla efter det ulliga lite hela tiden. Många sällskapshundar kommer inte tillräckligt ofta på trimning för att det ska vara möjligt att underhålla en spanieltrimpäls på ett bra sätt och de klipps därför istället.

Jag trimmar de flesta strävhårsraserna och spanielraserna.

Massagebad

En ren hund har en päls som är lättare att sköta och risken för sjukdomar i huden minskar.  Långhåriga raser som till exempel Yorkshire Terrier, Shih Tzu, Bichon Havannais och Pudel med stora frisyrer behöver badas ofta för att pälsen ska hålla sig fin och tovfri. Hundraser med kortare päls eller hundar med sportigare frisyrer behöver inte bada fullt lika ofta men ett bad i månaden är att rekommendera.

Ett bad och en ordentlig genomgång med borste och fön påskyndar också fällningen och får massor av död päls att lossna. Hundar som fäller mycket blir av med den döda pälsen och får en lättare och luftigare päls. Detta är något som brukar uppskattas av både hunden och den som sköter dammsugningen i hundens hem!

Jag använder mig i huvudsak av kvalitetsschampo och balsam av det svenska märket K9 Competition. Har din hund hudproblem och behöver ett medicinskt schampo är du välkommen att ta med eget schampo.

I badrummet har jag ett massagebad som gör badningen till en riktig njutning för hunden samtidigt som den blir ordentligt ren. Det är inte ovanligt att hundar somnar under badet för att det är så mysigt!

Alla hundraser är välkomna till mig för ett härligt massagebad.  Då jag oftast jobbar själv kan jag dock behöva hjälp av ägaren att lyfta hunden i och ur badet om det är en riktigt stor hund som ska badas.

Torkning

Jag har flera typer av fönar för att kunna torka just din hunds päls på bästa sätt. Normalt börjar jag med att krama ut vatten ur den nybadade hundens päls med handduk. Därefter använder jag en relativt hårdblåsande fön för att blåsa ur ännu mer vatten ur pälsen. De flesta hundar börjar nu bli rätt trötta på att stå still och får därför pausa i en torkbox och vila lite. I boxen blir det fläktade med ljummen luft som gör att de torkar långsamt utan att frysa eller bli för varma. När hunden har fått en liten paus och är halvtorr avslutar jag med att blåsa dem med en mjukblåsande fön samtidigt som jag borstar igenom pälsen och kontollerar att den är tovfri och torr ända in till huden.

Tovutredning

Jag gör tovutredningar om jag bedömer att man kan göra det utan att det blir för plågsamt för hunden.  Många gånger är det dock bäst för hunden att klippa ner den kort och starta om och försöka sköta pälsen bättre när den växer ut igen.

Tovutredningar debiteras per timme och blir ofta rätt kostsamt.

Kloklippning

Jag klipper med klotång eller filar klor med en speciell klofil. Vissa hundar tycker att det kittlar att få klorna filade medan andra hundar trivs bättre med att få klorna vidgjorda med fil istället för klotång. I behandlingarna ingår kloklippning. Man kan också boka tid enbart för att få klorna klippta eller filade på sin hund. Filning tar längre tid och kostar därför något mer.

Katter

Korthåriga katter sköter oftast pälsen bra själva medan långhåriga katter ibland behöver hjälp med både borstning, tovutredning och bad. Jag kan hjälpa till med pälsvården på din katt men det förutsätter att katten är hanterbar och inte blir alltför stressad. Katter som behöver pälsvård men är rädda eller blir så stressade att man inte kan sköta deras päls på ett säkert sätt är oftast bäst att ge lugnande. Då jag delar lokal med en veterinär kan vi hjälpa till även med dessa katter. Detta blir naturligtvis dyrare då du måste betala både veterinärens och mitt arvode.

Creative Grooming

För dig som vill ha något annorlunda eller lite extra. Jag kan erbjuda det mesta när det kommer till konstklippningar, tillfälliga och permanenta färger, glitter och bling. Allt från det lilla och tillfälliga som bara håller över dagen till det mer färgsprakande och hållbara som sitter kvar i månader. Jag är utbildad av några av de internationellt mest erfarna i branschen och jag har kunskap om produktsäkerhet och höga krav på djurets välmående. Detta är inte något för alla hundar eller hundägare men fråga gärna om du är nyfiken att prova. 

Privatutbildning/kurser

Vill du lära dig att sköta din hunds päls på en bra och effektivt sätt så kan du boka en privatlektion. Är ni flera som vill lära er så kan ni boka en grupplektion.  Jag kan utbilda er i allt från att använda produkter och verktyg på rätt sätt till olika tekniker för att underlätta vardagsskötseln av din hunds päls. Jag håller även klippkurser och kurser i Creative Grooming för hundfrisörer.

Försäljning

Då verksamheten i första hand är pälsvård så är mitt produktsortiment relativt begränsat. Jag säljer pälsvårdsprodukter och redskap av märken jag själv använder samt hundgodis och tuggben för dig som vill skämma bort din hund med lite godsaker. Dessutom har jag fina saker till dig som vill ha en hund med stil. 

 
 
 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)